Hvordan vil vi huskes som forældre?

Du er altså enormt gammeldags, sagde min store datter til mig, med det der blik der sagde alt.

Hvordan mener du?, spurgte jeg og kiggede ned af mig selv, og syntes egentligt jeg så meget pæn ud. Men det handlede slet ikke om udseende, det handlede om holdninger og regler.

Da jeg var barn tænkte jeg ofte på mine egne forældre som gammeldags. Jeg havde aftale om hvornår jeg skulle komme hjem. De ville gerne vide hvor jeg var henne, og jeg måtte ikke gå til halbal da jeg var 14 år, bare for at nævne nogen af de fortrædeligheder jeg syntes jeg blev udsat for.

IMG_1529-0.JPG

Nu er jeg selv mor. Min datter er blevet stor, og er begyndt at have en anden mening end min og min mands og vi skal nogen gange have argumenterne i orden i forhold til vores holdninger, og hvorfor vi siger ja, eller især nej, til ting.

Jeg er glad for min mand og jeg er nogenlunde enige i opdragelsen af vores børn. De gange vi ikke er enige, har vi respekt for at det der er blevet sagt gælder, og så taler vi om det senere, og bliver enige om en fælles holdning, hvis vi ikke var enige fra starten.

Og nogengange har jeg efterfølgende sagt til min datter, far og jeg har talt om det, vi er blevet enige om at du alligevel gerne må….

Jeg har en pige der sætter spørgsmålstegn ved tingene. Det er dejligt vi har formået at opdrage hende i en demokratisk ånd hvor hun ved det er ok at spørge, og at have forskellige holdninger til tingene. Nogen gange ændre vi også på reglerne fordi hendes argumentation er god og fornuftig. Nogen gange er vores svar stadig nej, men vi er blevet bedre til at fortælle hvorfor…

Og så er de gange hvor svaret stadig er nej… Uden nogen særlig grund, vi svare på en mavefornemmelse, eller et andet løst grundlag, og kan ikke komme med nogen god forklaring. Og det er ok !

Vi skal som forældre tage en masse beslutninger, sammen med vores børn, og på vores børns vegne. Jeg har affundet mig med at være lidt gammeldags, fordi jeg tror på at jeg, med en voksens viden og erfaring, nogen gange bedre ved hvad der er godt for mine børn, end de selv gør.

Så derfor min store datter…
Skal din mobiltelefon lade op i stuen lige som resten af familiens så du kan få din nattesøvn.
Skal du ikke shoppe hver weekend med veninderne.
Og nej, du må ikke gå med makeup og i højhælede sko når du er 12.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *